+31 88 0580 222 info@greatcircle.nl 


Lion Capital start ‘rond de zomer’ met het proces om een verkoop van HEMA voor te bereiden. De private-equitypartij geeft daarbij de voorkeur aan een onderhandse verkoop boven een beursgang, melden bronnen aan De Financiële Telegraaf.

Lion zou een onderhandse verkoop verkiezen vanwege ‘praktische redenen’. Een definitieve keuze tussen die optie of een beursgang is echter nog niet gemaakt. Vertegenwoordigers van de Amsterdamse beurs zouden lobbyen voor een beursgang, onder meer omdat HEMA veel particuliere beleggers naar de beurs zou kunnen lokken. Lion zou 1,4 miljard euro voor de winkelketen willen ontvangen.

Lion benadert volgens de krant op korte termijn zakenbankiers, advocaten en communicatiestrategen om de transactie voor te bereiden. Mochten zowel een onderhandse verkoop als beursgang mislukken, dan is het aan boord halen van extra aandeelhouders een derde optie. De Britse eigenaar zou daarmee zijn belang kunnen verkleinen.

HEMA verwijst in een reactie naar de eerdere uitspraak van ceo Tjeerd Jegen, dat Lion Capital ‘zijn bezittingen een keer van de hand zal doen’. De topman heeft zelf een financieel belang bij een verkoop. HEMA moet vanaf 2019 op zoek naar nieuw kapitaal, omdat in 2014 afgesloten obligaties dan aflopen, meldde Quote in april al. Lion zou daarom mikken op een verkoop in 2018.

Bron: Retailtrends